.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Sverige har världens högsta marginalskatt

Sverige har världens högsta marginalskatt

Publicerat av Tony Harkén lördag, 11 februari 2017.

Svenska höginkomsttagare förlorar mest i världen på att jobba extra. Det visar en sammanställning av marginalskatter som jämför beskattning av höga inkomster i 31 länder.

Är du högutbildad och har chefsposition och får en lönehöjning med 100 kronor går 75 kronor till staten. I Danmark ser det annorlunda ut: där får man behålla 30 procent mer. I rapporten “Världens högsta marginalskatt” har Timbros tillträdande chefsekonom Jacob Lundberg kartlagt den effektiva marginalskatten i 31 länder. Med den effektiva marginalskatten avses alla skatter som påverkar hur mycket en människa vill arbeta, från arbetsgivaravgifter till bensin- och andra punktskatter.

– En läkare exempelvis betalar i dag 60 kronor i inkomstskatt på varje extra hundralapp han eller hon tjänar. Det är högst i världen. Men fler skatter påverkar hur mycket man vill jobba och räknar man in dem blir siffran högre, säger Jacob Lundberg.

I undersökningen kommer Sverige ut som sämst. Den genomsnittliga effektiva marginalskatten är 58 procent – Sverige har 75 procent. I Danmark och Norge får en höginkomsttagare behålla upp till 40 procent mer av en löneökning och i Tyskland, Storbritannien och Nederländerna så mycket som 60–70 procent mer.

Författaren uppmuntrar regeringen till att normalisera skattenivåerna.

– Avskaffar man den statliga inkomstskatten och behåller jobbskatteavdraget även för högre inkomster skulle Sverige normaliseras och vi skulle få samma skattenivå som genomsnittet i vår undersökning.

Author:  Jacob Lundberg och Alexander Fritz Englund

Ladda ner Rapport - http://timbro.se/sites/timbro.se/files/files/bp/6_marginalskatt.pdf

Publicerat av

Tony Harkén

sverige
  • Sverige framställs som ett land i förfall

    Filmaren Ami Horowitz har precis återvänt till USA från Sverige och påstår sig ha upptäckt mellan 30 och 40 ”No Go Zones”, stater inom staten där svensk lag inte gäller, dit svensk polis inte vågar sig in. Läs mer...

Klockan i Sverige

SE - Time