.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Sverige har världens högsta marginalskatt

Sverige har världens högsta marginalskatt

Publicerat av Tony Harkén lördag, 11 februari 2017.

Svenska höginkomsttagare förlorar mest i världen på att jobba extra. Det visar en sammanställning av marginalskatter som jämför beskattning av höga inkomster i 31 länder.

Är du högutbildad och har chefsposition och får en lönehöjning med 100 kronor går 75 kronor till staten. I Danmark ser det annorlunda ut: där får man behålla 30 procent mer. I rapporten “Världens högsta marginalskatt” har Timbros tillträdande chefsekonom Jacob Lundberg kartlagt den effektiva marginalskatten i 31 länder. Med den effektiva marginalskatten avses alla skatter som påverkar hur mycket en människa vill arbeta, från arbetsgivaravgifter till bensin- och andra punktskatter.

– En läkare exempelvis betalar i dag 60 kronor i inkomstskatt på varje extra hundralapp han eller hon tjänar. Det är högst i världen. Men fler skatter påverkar hur mycket man vill jobba och räknar man in dem blir siffran högre, säger Jacob Lundberg.

I undersökningen kommer Sverige ut som sämst. Den genomsnittliga effektiva marginalskatten är 58 procent – Sverige har 75 procent. I Danmark och Norge får en höginkomsttagare behålla upp till 40 procent mer av en löneökning och i Tyskland, Storbritannien och Nederländerna så mycket som 60–70 procent mer.

Författaren uppmuntrar regeringen till att normalisera skattenivåerna.

– Avskaffar man den statliga inkomstskatten och behåller jobbskatteavdraget även för högre inkomster skulle Sverige normaliseras och vi skulle få samma skattenivå som genomsnittet i vår undersökning.

Author:  Jacob Lundberg och Alexander Fritz Englund

Ladda ner Rapport - http://timbro.se/sites/timbro.se/files/files/bp/6_marginalskatt.pdf

Publicerat av

Tony Harkén

sverige
  • Full Rulle På Flygplatserna

    Under november månad reste 3 243 000 passagerare till eller från Swedavias tio flygplatser, en minskning med knappt två procent jämfört med samma månad föregående år. Läs mer...

Klockan i Sverige

SE - Time