.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Svenskt välstånd rasar till 2030

Svenskt välstånd rasar till 2030

Publicerat av Tony Harkén måndag, 10 december 2012.

Enligt FNs prognoser kommer Sverige att bli ett betydligt sämre land fram till år 2030, betydligt sämre än vad någon i Regeringen ger sken av.

FN Rapporten HDI (Human Development Index) förutspås en markant minskning av svenskt välstånd till skillnad från våra nordiska grannar, som kommer att behålla sina toppositioner och till och med globalt stärka dem på sikt.

Idag ligger Sverige på plats 15 i HDI-rankingen men enligt FNs prognos kommer Sverige ligga på plats 25 2015, och 2030 på plats 45. Sverige är ett av få länder som uppvisar en sådan kraftig försämring från vad vi hade 2010.

Flertalet idag mindre utvecklade länder så som Kuba, Mexiko, de Baltiska länderna och Bulgarien kommer 2030 om FNs rapport slår in att ha passerat Sverige i välståndsligan. Vilket även Grekland då har gjort, som idag mer eller mindre är i konkurs men kommer att ligga på plats 13 2030.

Finland uppvisar en av världens bästa skolsystem, samtidigt som svensk skola tappar i konkurrenskraft. Allt färre hamnar i bidragberoende i våra nordiska granländer samtidigt fortsätter Sverige uppvisa allt fler kommuner där en större mängd familjehushåll tvingas leva på socialbidrag, är ett par faktorer som medför tappad global konkurrenskraft.

Negativ utveckling, eller rättare sagt avveckling och hur snabbt det går kan exemplifieras med Orrefors Kosta Boda som 1992 hade 940 anställda i Sverige och var en lönande industri. Idag blir det dryga 100 kvar i företaget efter ytterligare kostnadsanpassning och neddragningar för att kunna klara den globala konkurrensen.

Här kan du ta del av FNs rapport - 2010–2030 UN projections of Very High HDIs

Publicerat av

Tony Harkén

sverige
  • Full Rulle På Flygplatserna

    Under november månad reste 3 243 000 passagerare till eller från Swedavias tio flygplatser, en minskning med knappt två procent jämfört med samma månad föregående år. Läs mer...

Klockan i Sverige

SE - Time