.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Prisbelönade Tullamore DEW Phoenix in på hyllan

Prisbelönade Tullamore DEW Phoenix in på hyllan

Publicerat av Cecilia Helland tisdag, 02 december 2014.

Tullamore DEW Phoenix är det senaste tillskottet i den irländska Tullamore DEW-familjen.

Som från och med första december kommer den prisbelönade, exklusiva whiskeyn gå in i det ordinarie sortimentet på Systembolaget.

De senaste fem åren har efterfrågan av irländsk whiskey stigit med 40 procent enligt Systembolagets försäljningsstatistik.

Tullamore DEW Phoenix är mångfaldigt belönad och hedras för andra året i rad med ett av de mest respekterade priserna inom dryckesvärlden, en guldmedalj i tävlingen ”Irish Whiskey Masters” som anordnas av The Spirits Business. Whiskeyn har även mottagit svenska utmärkelser, senast under Stockholm Beer and Whisky Festival där Phoenix tog emot guld i kategorin ”irländsk whiskey upp till tio år”.

- Det är kul att det funnits en sådan enorm efterfrågan av en exklusivare irländsk whiskey som Tullamore DEW Phoenix och att den nu går från beställningssortimentet in på hyllan. Generellt sett kan vi se att irländsk whiskey blir allt populärare, kategorin har under de senaste fem åren ökat med nästan 40 procent, säger Oscar J-T Holm, WG&S Nordic Marketing & Communication Manager på Nigab.

År 1785 inträffade världens första luftburna olycka då varmluftsballongen Phoenix kraschade i den irländska byn Tullamore. Byn blev nästan helt förstörd men precis som fågeln Fenix reste den sig ur askan. Byns invånare återhämtade sig och byggde upp Tullamore igen. Till minne av händelsen har William Grant & Sons tagit fram Tullamore DEW Phoenix, en hyllning till invånarna för att hedra deras typiskt irländska optimism och uppmuntra deras styrka.

Tullamore DEW Phoenix lanserades exklusivt på utvalda marknader under 2013 och är precis som Tullamore DEW en trippeldestillerad, trippel-blended whiskey men karaktäriseras av en högre grad av pot still whiskey. Till skillnad från originalet har Phoenix lagrats i två år på Oloroso-fat vilket berikat whiskeyn med tydliga toner av sherry. Den har också en starkare alkoholhalt på 55 procent. Whiskeyn är inte kylfiltrerad och tillverkas och tappas med stor noggrannhet på destilleriet i Tullamore. - Tullamore DEW Phoenix är välbalanserad med en trevlig kryddighet och varm eftersmak som dröjer sig kvar. Adderar du lite vatten så kommer även toner av karamell, blommor och ek fram, säger Oscar J-T Holm.

Tullamore DEW Phoenix
- I Systembolagets ordinarie sortiment från och med 1 december
- Tullamore DEW Phoenix 70 cl kostar 489 SEK, alkoholhalt: 55 %
- För andra året i rad fick Tullamore DEW Phoenix en guldmedalj i tävlingen ”Irish Whiskey Masters 2014” som anordnas av The Spirits Business. Priset anses vara ett av världens finaste utmärkelse inom dryckesbranschen.

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time