.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Nästa lågkonjunktur, en kraftmätning för stadskärnorna

Nästa lågkonjunktur, en kraftmätning för stadskärnorna

Publicerat av Tony Harkén torsdag, 09 augusti 2018.

De senaste årens nyetablering och expansion av externa köpcentrum har inneburit att många stadskärnor har drabbats av nedlagda butiker.

Det blir en negativ spiral där nedläggningar minskar antalet besökare i centrum, vilket i sin tur drabbar de kvarvarande butikerna. I många fall har verksamheterna ersatts av caféer och restauranger, vilka gynnats av de senaste årens positiva konjunktur och det växande intresset för att äta ute.

Detta gör att det blir liv och rörelse i stadskärnorna trots att en del av detaljhandeln försvinner. Nästa kraftmätning blir troligen kommande lågkonjunktur.

Blir café och restaurangbesök något som prioriteras ned om hushållets inkomster minskar eller om kostnaderna för bostadslånen stiger när räntorna höjs?

Kommer e-handeln att ytterligare stärka sina positioner när vi tvingas dra ner på bilkörningen och behovet av att jämföra priser ökar.

Kommer vi se en andra våg av nedlagda verksamheter i stadskärnorna om underlaget till både handel och restauranger tryter?

Både cityhandel och köpcentrumhandel slåss mot den växande e-handeln och det gäller att hitta andra verksamheter som kan etablera sig i områdena och som drar besökare.

Andelen serviceinrättningar vid sidan om matställen och caféer kommer troligen att växa inom köpcentrumhandeln och eventuellt flytta från stadskärnor.

Men många typer av sådana tjänster kan drabbas i en lågkonjunktur. Det riskerar att bli en fortsatt kamp mellan stadskärnor och köpcentrum som nu även kan drabba andra verksamheter än detaljhandeln.

Källa: Industrifakta AB

Publicerat av

Tony Harkén

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
  • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

    Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

  • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

    Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

  • Svenskarna väntas jobba längst i EU

    Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...