.

© Copyright – EtableringUtomlands.se

An Irish Pub Born In The Dark

Written by Tony Harkén on lördag, 23 mars 2019. Posted in Left 1, Sverige, Artiklar om Sverige, Left 1

Sean’s Bar has been in business since the Dark Ages, and many locals and respected Irish historians also believe it to be the oldest in Europe and the world.

Shortly after the working day begins, a hush falls over the streets of Athlone in Ireland’s County Westmeath. Away from the banks, hotels and shopping centres, buses empty out, commuters dip from sight and moored barges and skiffs on the River Shannon are at standstill as the dark, silted water flows past.

Read more at - An Irish Pub Born In The Dark

Welcome to Seans Bar

Jon Hillgren invald i Gin Hall of Fame och prisas för bästa fatlagrade ginet i världen

Written by Tony Harkén on onsdag, 20 mars 2019. Posted in Right bottom intervju, Sverige, Artiklar om Sverige, Right 1

I ena sekunden föräras Hernö Juniper Cask Gin det ärofyllda priset World’s Best Matured Gin 2019.

I nästa slag får Jon Hillgren veta att han blivit invald i Gin Hall of Fame som en av endast tre personer i världen. Glädjeyra vid World Gin Awards i London kvällen den 21 februari.

– Drömmer jag? Nyp mig i armen! Jublar Jon Hillgren, vd och grundare av Hernö Gin.

Har gjort ett bestående avtryck på ginindustrin.

Den 21 februari 2019 föräras Hernö Gin World’s Best Matured Gin 2019 för Hernö Juniper Cask Gin, fatlagrat på enfat. Och som grädde på moset blir grundaren Jon Hillgren invald i Gin Hall of Fame som ett ärofyllt bevis för att han gjort ett bestående avtryck på ginindustin i världen.

– Det är en enorm ära att i sällskap med Christopher Hayman bli invald och ansluta till Charles Maxwell som valdes in förra året, säger Jon.

Hernö Gin har tidigare krönts med bland annat World’s Best Gin 2018 och 2017, World’s Best Old Tom Gin 2018 och 2017 samt Gin Producer of the Year 2018 i World Gin Awards.

Får ginvärldens finaste utmärkelser.

Drömmen om ett eget gindestilleri har blivit en framgångssaga där Hernö Gin gång på gång kammar hem ginvärldens finaste utmärkelser. Totalt 83 Guld, Trophys och Masters gör Hernö Gin till Europas mest prisbelönta gindestilleri sedan 2013. Och nu med grundaren Jon Hillgren invald i Gin Hall of Fame.

– Jag såg en smaklucka i utbudet som fanns på marknaden när jag grundade Hernö Gin och ville skapa världens godaste gin med mina egna mått mätt. Att jag skulle infria de höga förväntningar världens ginexperter har på ett gott gin trodde jag aldrig ens i min vildaste fantasi, och då har jag bra fantasi, skrattar Jon.

– Jag är oerhört lyckligt lottad och så tacksam. Dels över det fina priset och att bli invald i Gin Hall of Fame, men också över att få förverkliga min dröm tillsammans med mina duktiga medarbetare, avslutar Jon.

Hernö Gin är Sveriges första renodlade gindestilleri, grundat 2011. I dag är Hernö Gin Europas mest prisbelönta gin samt krönt till världens bästa gin 2017 och 2018.

Goda exempel på framgångar i några av världens mest prestigefulla dryckestävlingar: World’s best Gin 2017 och 2018, Best Gin in Asia 2018, World’s best London Dry Gin 2017, World’s best Gin & Tonic 2016, San Fransisco World Spirits Competition Double Gold 2017 och Gin Producer of the Year både 2017 och 2016 är några av dem.

Personal utomlands kan bli lösning i norr

Written by Tony Harkén on måndag, 18 mars 2019. Posted in Sverige, Artiklar om Sverige, Left 1, Left 2 - 3st

Rekryteringsproblem får Väster­botten att snegla mot utlandet. I framtiden kan läkare och sjuksköterskor arbeta på distans från ett annat EU-land – med Region Västerbotten som arbetsgivare.

Region Västerbotten har dragit igång ett projekt för att kartlägga möjligheterna att ha personal anställd i ett annat land.

– Just nu gör vi en förstudie över vilka förutsättningar som finns för en ”filial” till Västerbotten i ett annat EU-land, säger hudläkaren Virginia Zazo på telefon från Australien där hon sedan två år själv arbetar på distans åt Region Väster­botten.

Ta del av – Dagens Medicin

Så firas St. Patrick’s Day i Sverige och över hela världen

Written by Tony Harkén on lördag, 16 mars 2019. Posted in Main 3, Sverige, Artiklar om Sverige, Main 4

Söndagen den 17 mars infaller Irlands berömda nationaldag, St. Patrick´s Day. Dagen firas inte enbart av irländare, utan hyllas av 70 miljoner människor på platser över hela världen.

Även i Sverige har högtiden kommit att uppskattas. I Stockholm tågar årligen en St Patrick´s Dayparad genom staden och pubarna bjuder in till underhållning med dans, sång och musik.

För att fira på irländskt vis är den ikoniska stouten Guinness ett givet inslag, som dagen till ära serveras i drygt 13 miljoner glas i över 150 länder. Miljoner finns även hos Cherry Casino där det plötsligt händer.

Vad som en gång i tiden började som en religiös högtid till minne av det irländska skyddshelgonet Saint Patrick, är idag världens mest uppmärksammade nationaldag. Den klassiska symbolen för högtiden, treklövern, sägs Saint Patrick ha använt som en liknelse för att förklara treenigheten.

Idag har St. Patrick´s Day kommit att bli en global folkfest där människor förenas och firar utan dess like med fest, sång, mat och musik. I Irland pågår det storslagna firandet över hela landet, och i Dublin är festen veckolång med parad och gatufest. Den kortaste paraden sägs ha hållits i staden Dirpsey – då gick promenaden från en pub till en annan.

Dessutom uppmärksammas högtiden genom att hundratals byggnader och landmärken världen över färgas i grönt – den färg som är så starkt förknippad med högtiden. Exempel i år är Colloseum i Rom, Empire State Buildning i New York och varje år sedan 1961 har även Chicagofloden färgats grön.

Så firar du St. Patrick´s Day i Sverige

Du behöver inte resa till Irland för att delta i festligheterna. Om du vill fira traditionsenligt på hemmaplan ska du klä dig i grönt, öva in några irländska fraser och ta sikte på en irländsk pub. Runtom i hela landet kommer pubar bjuda på underhållning med dans och musik.

Ett stående inslag i firandet är givetvis paraden, som även arrangeras i Sverige. För 14 år sedan tågade den första St. Patrick´s Day-paraden genom Stockholm.

Den arrangeras årligen av Svensk-Irändska föreningen och Irlands ambassad. I år avgår den musik- och dansfyllda promenaden från Kungsträdgården, kl.13 lördagen den 16 mars, och det färgglada tåget kommer efter sin runda att återvända till Kungsträdgården.

5 fakta om Guinness

  • Guinness började bryggas redan år 1759 av Arthus Guinness
  • Guinness första bryggeri, St. James’s Gate Brewery är fortfarande i bruk
  • Enligt bryggeriet själva serveras en Guinness bäst när tappningen tar ungefär 119,53 sekunder, ölet har en temperatur på 6-7°C och en skumkrona på 18-20 mm.
  • Guinness är världens mest populära stout, och bryggs i 50 olika länder.
  • På St. Patrick’s Day dricks drygt 13 miljoner glas Guinness i över 150 länder.

Källa - Carlsberg Sverige

E-handlarna ser ljust på framtiden

Written by Tony Harkén on lördag, 16 mars 2019. Posted in Main 4, Sverige, Artiklar om Sverige, Main 5

Framtidstron stiger bland både butiker och e-handlare. Störst är ökningen inom e-handeln där starka förväntningar på den framtida försäljningen drar upp siffrorna.

Bland butikerna ökar förväntningarna inom sällanköpshandeln mest, även om ökningen sker från låga nivåer.

E-handlarnas tro på framtida försäljning och antal anställda ökar i Handelsbarometern för mars månad. Framtidsindikatorn som väger samman tron på framtida försäljning, antalet anställda och lönsamhet landar på index 108,9. Det är en ökning med 1,6 enheter jämfört med föregående månad. Näthandlarnas tro på den framtida lönsamheten går dock åt motsatt håll och minskar i mars.

– Tillväxten inom handeln sker på nätet och framtidstron bland landets e-handlare är stark. Den nöt som många e-handlare behöver knäcka är hur lönsamheten ska öka. Konkurrensen inom e-handeln sker på en global marknad där kampen om kunden är stentuff, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Ökad framtidstro bland butikerna

Framtidsindikatorn för butik stiger med 0,8 enheter till index 94,1, vilket fortfarande är en bra bit under den ”neutrala nivån” på 100. Även om ökningen sker från låga nivåer är det tredje månaden i rad som framtidstron bland landets butiker stiger. Mest ökar framtidstron bland sällanköpsvaruhandlarna. Ökningen bromsas upp av att dagligvaruhandlarnas tro på antalet anställda minskar något.

– Handlarna har lämnat två av årets svagaste försäljningsmånader bakom sig och blickar fram emot vårförsäljningen. Även handlarna längtar efter skönt vårväder eftersom det sätter fart på försäljningen i många butiker, säger Karin Johansson.

Källa – Svensk Handel

Unik Cadillac såldes för 1,3 miljoner på auktion

Written by Tony Harkén on lördag, 16 mars 2019. Posted in Right bottom intervju, Sverige, Artiklar om Sverige, Right right

Det finns bilar. Och så finns det bilar som står ut. Som saknar likar. Nyligen ropade bilsamlaren Calle Lundkvist hem en Cadillac som faller under den senare kategorin.

En Cadillac Coupe 370A från 1931 finns nu i hans ägo. Detta efter att han kört i mål med auktionen på Klaravik och lagt 1,3 miljoner på Cadillac-bordet.

Cadillacen har redan varit med om mycket i sitt billiv. Den har varit föremål för tevedokumentär på SVT, minutiös renovering, stått utställningsbil på Arvika Fordonsmuseum samt vunnit publikens pris på Classic Car Week i Rättvik. Nu parkerar den på nytt – hos Härnösands bilmuseum och Calle Lundkvist.

”Jättekul, verkligen. Jag såg bilen för första gången för 10–15 år sedan. När den auktionerades ut fanns det inte mycket att tveka på. Den är så pass känd och är dessutom den enda i Sverige. Den kombinationen är minst sagt tilltalande, säger Calle Lundkvist, om den nya pärlan i muséet.”

Med i nya utställningen 2020

Det dröjer dock en smula innan besökarna kan se Cadillacen som utställningsbil.

”2019 har vi fullt i hallen. Men till nästa år står vår nya hall med 1500 ytterligare kvadratmeter klar. Då kommer denna, tillsammans med de 200 andra bilarna vi har, få plats. Bara i år har vi köpt ungefär 50 nya bilar.”

Efter en karriär i fastighetsbranschen återvände Calle Lundkvist, i samband med museisatsningen, till det som ligger honom varmast om hjärtat: bilar med en historia att berätta.

”Vi fokuserar särskilt på bilar ´som du glömt att du minns´. Därför har vi allt ifrån vardagliga Volvo 142 till speciella Cadillacs hos oss”, säger Calle som inledde sin yrkeskarriär som billackerare och köpte sin allra första kärra redan som 15-åring.

Biljakt med 40 bud

Själva budgivningen då? Efter en intensiv (bil)jakt med över 40 bud stod alltså Calle Lundkvist till slut som segrare.

”Jag hade bestämt mig för att gå en bit över miljonen. Och det gick ju vägen! Man ska komma ihåg att antalet möjliga köpare för en sån här bil inte är så många. Jag har själv sett bilar som skickats över till USA för att säljas – men som återvänt till Sverige efter att inte blivit sålda – och jag köpt dem.”

Veteranbilarna är på Klaraviks auktionsplattform för att stanna. Varje månad säljs tiotalet veteraner till bilar i olika fräschör.

”Den här försäljningen visar att vår marknadsplats är stor nog för nå de mer nischade köparna och branscherna som gör att objekten också får sitt rätta pris”, säger Carita Nero, försäljningschef på Klaravik.

Destination Jokkmokk där företagsamheten växer snabbast

Written by Tony Harkén on torsdag, 14 mars 2019. Posted in Sverige, Artiklar om Sverige, Main 8 - 3st, Main 5

Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden för nystartade företag.

"Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.

Jokkmokks siffror i Svenskt Näringslivs mätning av företagsamheten 2019 är imponerande men Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun, vill inte ta åt sig äran.

– Det stora jobbet bakom de här siffrorna står inte kommunen för utan det är företagarna. Vi har en mängd människor som startar företag i Jokkmokk och vi är förstås väldigt glada för att vi har en så duktig befolkning, säger han.

En annan lönsam destination så här i början av 2019 kan vara Maria Casino

Men nog gör kommunen mer än att stå för god vilja.

– Vi skapar förutsättningar för företagarna att verka. Vi jobbar till exempel mycket med etableringsservice. Det ska vara enkelt att vara företagare i Jokkmokk. Vi samordnar även våra interna processer när det gäller företagsärenden. Vi har en grupp med nyckelpersoner som träffas och stämmer av ärendena för att påskynda och förenkla för de företag som är i kontakt med oss. Vi håller i ärendet hela vägen genom processen och så att vi kan ta varandra i handen när vi är klara, säger Stefan Andersson.

Att minska krånglet löper som en röd tråd genom Stefan Anderssons arbete. Likaså en insikt om att det inte finns någon mållinje, ingen punkt när man är färdig. Därför fortsätter utvecklingsarbetet i Jokkmokk oförtrutet.

– Vi har inlett arbetet med ”tillväxt och tillsyn” i Jokkmokk. Jag vet inte om vi är först i Norrland att anamma konceptet, men vi är definitivt bland de första kommunerna, vilket politiken stöttar. Målet är bland annat att förkorta tiden för tillstånds- och tillsynsärenden.

Inställningen och administrationens interna kultur är avgörande i kommuner som lyckats väl med företagsklimatet. Detsamma gäller behovet att skapa sig en förståelse för vilka förutsättningar företagarna faktiskt har.

– Det är klart att man som småföretagare inte har en juristavdelning eller en plan- och byggavdelning i ryggen. Då kan vi med det kunnande som finns hos oss vara behjälpliga. Det kan röra sig om ren rådgivning, det kan handla om kunskap om olika processer. Det kan vara att man får säga till en företagare att det här är fullt möjligt att göra, men det kräver en ändring av detaljplanen. Då får man också en tidsplan att förhålla sig till. Då är alla parter införstådda med vad som gäller och det blir inte en massa hinder längs vägen som upplevs dyka upp ur tomma intet.

– Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder. Vi går inte till jobbet för att vara förvaltare utan för att människor ska kunna göra verklighet av sina ambitioner, fortsätter han.

På frågan om han har något tips till sina kollegor runtom i landet funderar Stefan Andersson en kort stund innan han svarar.

– Det som har varit centralt för oss är att vi har valt att vilja. Vill man kan man ganska lätt ta reda på vilka åtgärder som behövs. Prata med dem det berör. Lyssna till deras bild av hur det är. Vi har en jättefin samverkan med den lokala företagarföreningen, vilket är ytterst värdefullt. Det är så mycket enklare om vi vet vad företagarna tycker, säger han.

Ta del av Svenskt Näringslivs Rapport - Företagsamheten 2019 Sverige

Meet Tengai, the job interview robot who won't judge you

Written by Tony Harkén on torsdag, 14 mars 2019. Posted in Sverige, Artiklar om Sverige, Left 1, Right bottom - 8st

The world's first robot designed to carry out unbiased job interviews is being tested by Swedish recruiters. But can it really do a better job than humans?

Her name is Tengai. Measuring 41cm (16in) tall and weighing 3.5kg (7.7lbs) she's at eye level as she sits on top of a table directly across from the candidate she's about to interview.

Read more atMeet Tengai, the job interview robot who won't judge you

Visit the company here

Handelsstatistik per land nu tillgänglig för helåret 2018

Written by Tony Harkén on onsdag, 13 mars 2019. Posted in Right bottom intervju, Sverige, Artiklar om Sverige, Main 6

Hur mycket skogsprodukter exporterades från Sverige till ett visst land? Vilka är de varor vi handlade mest med i Sveriges handel med Tyskland, Kina eller Norge 2018?

Nu är Kommerskollegiums handelsstatistiska landfaktablad uppdaterade för hela år 2018.

Landfaktabladen ger information om den totala exporten och importen av varor per land. De visar också vilka varugrupper och produkter som är de viktigaste i Sveriges handel med just det landet. Det går också att välja ut en region för att se hur den svenska varuhandeln ser ut med till exempel EU-länderna totalt.

Ladda ner landfaktabladen

Frågor besvaras av:
Petter Stålenheim
Tel: 08-690 48 49
E-post:
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Sverige - Fler 65-åringar än 20-åringar driver eget företag

Written by Tony Harkén on söndag, 10 mars 2019. Posted in Sverige, Artiklar om Sverige, Main 2, Left 2 - 3st

Sverige står inför en utmaning med åldrande företagsbefolkning. Få företag drivs idag av den yngre generationen och det är framför allt ett växande problem på glesbygden.

Enligt statistik från SCB är det vanligare att pensionärer driver företag, än personer under 30.

– Det finns en tydlig svacka bland egenföretagare i sina mest produktiva år, vilket troligen beror på bristen av trygga villkor, säger Lars Strömberg från Småföretagarna.

Det finns olika anledningar till att företagarna i Sverige är äldre. Bland annat är det för att en del pensionärer väljer att starta företag för att dryga ut pensionen och för att hålla sig sysselsatta. Det kan också bero på att det helt enkelt inte finns någon som kan eller vill ta över företagen när ägaren går i pension, varpå ägarna stannar kvar långt upp i åldrarna. Intresset bland yngre att driva företag har dessutom minskat de senaste åren, eftersom det bland annat saknas trygga villkor som gör att du kanske vågar ta de risker som kommer med företagandet.

Lars Strömberg är egenföretagare och förbundssekreterare i Småföretagarnas Riksförbund. Han menar att trygghetsfaktorn spelar stor roll, och att det är därför fler äldre, som inte står inför lika stora risker, är företagare.

– Är du i 30 till 40-årsåldern och har familj, har du kanske inte möjligheten att vara utan lön en period. Du behöver också ofta tryggheten som kommer med en anställning, de förmåner som finns med till exempel föräldraledighet, semester och sjukersättning, säger Lars Strömberg.

Nya sätt ska locka unga

Att det är många företag som kommer att tvingas lägga ner inom den närmsta tiden slår allra hårdast mot glesbygden. Det finns tydliga regionala skillnader i Sverige, där regioner i Norrland har det allra tuffast på grund av låg befolkningstäthet.

Enligt statistik från SCB:s databas, och beräkningar som Småföretagarna själva har gjort, är 70 procent av företagarna i Mellersta Norrland över 50 år. Fyra av tio företagare har redan passerat pensionsåldern. Enligt Lars Strömberg är dessa siffror oroväckande, eftersom det finns en risk att många av de här företagen inte kommer att få nya ägare och därmed försvinner nyttiga verksamheter från orten.

För att locka fler unga att söka sig till företagandet satsar nu Småföretagarna på attraktiva erbjudanden.

– Vi arbetar med att ta fram ett trygghetspaket för unga företagare. Det innehåller bland annat en personlig mentor, rådgivning, ekonomisystem och trygga försäkringar de första två åren. Vi tror verkligen på att ökad trygghet för företagare är vägen att gå, då kommer fler få upp ögonen och våga satsa, avslutar Lars Strömberg. 

Bild - Lars Strömberg, förbundssekreterare i Småföretagarnas Riksförbund

Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

Written by Tony Harkén on söndag, 10 mars 2019. Posted in Right bottom intervju, Sverige, Artiklar om Sverige, Right 3

Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment.

Vinet har en härlig doft av gula päron, vita persikor, citrus, mineral och rostad ek. Ett generöst och smakrikt vin med välintegrerad fatkaraktär samt en hög och angenäm syra. Idealiskt som matvin; prova till smakrika maträtter som ugnsbakad lax med rostade rotfrukter eller en gräddbaserad fisk- och skaldjursgryta.

Viña Maycas del Limarí

Viña Maycas del Limarí grundades 2005 i Limarí Valley, beläget i norra Chile där klimatet är torrt och soligt med mineralrika lerjordar. 

Limarí kännetecknas av ett medelhavsklimat med havsinfluenser i form av svala vindar samt camanchaca-marindimman som sveper in i dalen via Limarí-floden och svalkar vingårdarna i den annars varma regionen. Morgondimman och de svala havsvindarna förlänger druvornas mognadsprocess, vilket ger viner med hög koncentration och god fräschör.

Under Inkarikets stortid kallades området för det "södra kungariket" och var betydande på grund av sin tillgång på mineraler. Influenserna från inkariket är än i dag starka.

Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay 2017
Art.nr: 6469
Pris: 159 kr
Druvor: 100 % chardonnay
Lagring: Vinet är jäst och lagrat på franska ekfat i 12 månader.
Alk: 14 %
Socker: 1,84 g/l
Syra: 7,13 g/l

Ny rapport: Höjd kemikalieskatt slår ut svenska företag och jobb

Written by Tony Harkén on torsdag, 07 mars 2019. Posted in Sverige, Artiklar om Sverige, Right 1, Right bottom - 8st

Inga tydliga miljöeffekter, men ett hårt slag mot svenska företag och jobb. Regeringens planerade höjning av kemikalieskatten kan innebära upp till 2 000 förlorade arbetstillfällen i svensk detaljhandel.

Dessutom blir skatteintäkterna betydligt mindre än väntat. Det visar en ny rapport från HUI Research.

Försäljning av exempelvis spelkonsoller, datorer och mobiltelefoner påverkas om regeringen höjer kemikalieskatten ytterligare från den 1 augusti. Skatten är viktbaserad och kan uppgå till maximalt 440 kronor per produkt. Skatten är nationell och drabbar enbart svenska butiker och e-handelsföretag, utländska e-handlare är fredade.

– Konkurrensen inom elektronikbranschen är stenhård och kunderna är extremt prisfokuserade. Butiker kan inte höja priserna för att kompensera för skattehöjningar. Kemikalieskatten äventyrar svenska företag och jobb, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Miljarder i försäljningsbortfall, men ingen miljöeffekt

Elektronikbranschen, Svensk Handel och Teknikföretagen har låtit HUI Research utreda konsekvenserna av höjd kemikalieskatt. Försäljningsbortfallet från svensk detaljhandel väntas uppgå till 6 miljarder, samtidigt som e-handeln från utlandet väntas växa kraftigt. Regeringens syfte är att minska andelen farliga kemikalier, men det finns inget som tyder på att skatten har någon verklig miljöeffekt. Snarare tvärtom.

– Det här är signalpolitik och inte miljöpolitik. Paradoxen är att kemikalieskatten kommer att bidra till att öka svenska konsumenters e-handelsinköp av okontrollerade elektronikvaror utanför Europa, med ökad brand- och miljörisk som följd, säger Klas Elm, vd på ElektronikBranschen.

Var fjärde elektronikbutik har stängt igen de senaste sju åren och branschen står mitt i en stor omställning. En tredjedel av elektronikförsäljningen sker redan idag på nätet.

Lägre skatteintäkter än beräknat

Regeringen räknar i budgeten med att kemikalieskatten ska generera 2,4 miljarder i skatteintäkter, en siffra som HUI:s rapport ifrågasätter. Intäkterna under 2018 var endast 1,4 miljarder.

Tas dock skattens följdeffekter, med uteblivna momsintäkter, minskad bolagsskatt på grund av lägre försäljning och ökad administrativ börda, med i beräkningen minskar tillskottet till statskassan med cirka 1 miljard.

– Globala utmaningar kräver globala lösningar. Nu straffbeskattar regeringen istället svenska företag som ofta är ett föredöme inom hållbarhetsfrågorna. Det är olyckligt och regeringen borde tänka om och låta utvärdera skatten ordentligt, säger Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen.

Sverige står för försumbara 0,4 procent av den globala handeln av elektronikvaror.

The Best New Cars at the Geneva Auto Show

Written by Tony Harkén on torsdag, 07 mars 2019. Posted in Right bottom intervju, Sverige, Artiklar om Sverige, Left 1

It’s the most exciting car show of the year.

This week at the Geneva Motor Show has proved nothing if not glamourous. And, like the lady serving $40 hamburgers at a roadside diner put it, “Life in Geneva is expensive.” She might have been talking about the burgers, but the statement applies to the cars here, too. 

Take part of – Bloomberg at the Geneva Auto Show

Tullfrihet bort för drygt 100 varor – påverkar det ditt företag?

Written by Tony Harkén on tisdag, 05 mars 2019. Posted in Right bottom intervju, Sverige, Artiklar om Sverige, Main 5 - 3st, Main 6

Från och med 1 januari 2020 försvinner tullfriheten för vissa varor som idag omfattas av tullbefrielser.

Vill ditt företag att någon av dessa ska finnas kvar även nästa år? Kontakta då Kommerskollegium för att få hjälp med en ansökan till EU-kommissionen.

Varje år rensar EU-kommissionen upp i systemet med tullbefrielser och tar bort de varor där importen inte är tillräckligt stor för att omfattas av fortsatt tullfrihet. Det innebär att tullfriheten för drygt 100 varor kommer att försvinna från och med 1 januari 2020. Se lista nedan.

Om ditt företag har intresse av att några av dessa tullbefrielser ska finnas kvar även nästa år, kontakta Johanna Weibull på Kommerskollegium senast den 22 mars:

Tel: 08-690 48 98
E-post: Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Ditt företag får då hjälp med att ansöka till EU-kommissionen om att förlänga tullfriheten.

Mer information

Se listan på varor
Läs om tullfrihet under EU:s så kallade tullsuspensionssystem

Planet Som Tar Europahästarna Till Elitloppet

Written by Tony Harkén on måndag, 04 mars 2019. Posted in Right bottom intervju, Sverige, Artiklar om Sverige, Right 2

Elitloppet är ett av världens största travlopp där man varje år får se världens bästa travhästar.

Och är man bäst, så reser man med stil.
- Vi har chartrat en Boeing 737–400, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

- Det är jätteskönt att vi har flygplanet klart. Vi vet att elitloppspubliken älskar att se ekipage som annars inte syns på svenska travbanor, så nu ska vi se till att fylla flygplanet med riktigt intressanta hästar, säger Anders Malmrot, sportchef på Solvalla.

Det blir en Boeing 737-400 som avgår från Liége till Arlanda på förmiddagen den 24 maj. Återresa från Arlanda sker på måndag förmiddag den 27 maj.

Flygplanet som är chartrat av Nordic Air Brokers och kommer att opereras av ASL Airlines Belgium S.A. har plats för upp till 15 hästar och nio hästskötare.

- Just att vi har ordentligt med hästskötarplatser känns riktigt bra. Många reser alldeles utmärkt utan sin skötare, men för en del är det viktigt och det gör mig glad att vi kan erbjuda det, säger Anders Malmrot.

Elitloppet är huvudattraktionen under Elitloppshelgen som arrangeras på Solvalla i Stockholm den 24–26 maj 2019.

Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor.

North Korea becomes largest debtor to Sweden, owing $300+ million – report

Written by Tony Harkén on måndag, 04 mars 2019. Posted in Sverige, Artiklar om Sverige, Left 1, Right bottom - 8st

Pyongyang has a weird and now record debt to the Scandinavian nation, which has hit 2.8 billion Swedish kronas ($302 million), according to local media citing government agency insuring export deals.

The unpaid bill includes a thousand model 144 Volvos and mining equipment supplied by Atlas Copco industrial company as well as other Swedish producers. The items were shipped to North Korea back in the 1970s, but the country has not still honored the debts.

Read more at - North Korea becomes largest debtor to Sweden

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time