.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Gin – Smakfull etanol som nu produceras med biobränsle

Gin – Smakfull etanol som nu produceras med biobränsle

måndag, 01 juni 2015.

Det pågår en energiomvandling i den brittiska industrin för starka drycker.

I Skottland har ett antal whisky-destillerier bytt från fossila bränslen till förnybara, och nu har också en engelsk gintillverkare med sina välkända blå flaskor gått över till biobränsle. Det berättar tidningen Bioenergy International i sitt senaste nummer

Gin är starkt förknippat med Storbritanniens glansfulla storhetstid under drottning Victoria, men också det glada 20-talet och efterkrigstidens cocktailperiod. Därefter minskade intresset för gin, men idag upplever drycken något av en renässans, enligt Alan Sherrard, chefredaktör på Bioenergy International.

– Och nu kan gindrickarna smutta med gott samvete eftersom gin tillverkas med förnybara biobränslen.

Det gamla lumppappersbruket Laverstoke Mill i södra England har renoverats för produktion av Bombay Sapphire-gin. Det nedlagda och förfallna bruket, som tidigare tillverkat sedelpapper, köptes av det Bermudabaserade familjeföretaget Bacardi 2008. Efter varsam renovering och ombyggnation invigdes Laverstoke Mill i höstas som gindestilleri med ett tillhörande besökscentrum.

Hela process- och uppvärmningsbehovet på anläggningen klaras med en italiensk flispanna tillsammans med värmeåtervinning. Pannan eldas med en blandning av flis och kryddrester från ginproduktionen. Värmen används också för växthus där en del av de kryddor som används i tillverkningen odlas.

De spektakulära växthusen har ritats av den kände arkitekten Thomas Heatherwick och hela projektet har fått fina miljöpriser.

– Laverstoke Mill är ett skolexempel på lyckat varumärkesbyggande, med en företagskommunikation som visar företagets policy inom miljö och resursanvändning, konstaterar Alan Sherrard.

Bildtext: Laverstoke Mill, ett nedlagt lumppappersbruk ombyggt till ett gindestilleri uppvärmt med biobränsle. I de spektakulära växthusen växer exemplar av de olika kryddor som används i smaksättningen av Bombay Sapphire gin. Foto: Alan Sherrard

storbrittanien

Klockan i Storbritannien

GB - Time