.

© Copyright – EtableringUtomlands.se

Ett företagsklimat i Världsklass

Skrivet av Tony Harkén söndag, 12 februari 2012.

Ett företagsklimat i Världsklass

Då var det dags för ett nytt uppvaknande – Världsföretaget AstraZeneca väljer att lämna hela Sverige och faktiskt inte bara Södertälje med sin forskning, till förmån för USA och Storbritannien.

Ett företagsklimat i världsklass skall vi ha, har man hört några hundra gånger nu. År 2006 fick vi företagare äntligen en svensk regering som sa sig värna om entreprenörskap och företagande, och Sverige skulle få ett företagsklimat i världsklass. Många företagare gjorde vågen och företagsklimatet skulle verkligen bli bättre.

Nu 2012, alltså hela 6 år senare och efter att tusentals jobb har flyttats utomlands så är det svenska företagsklimatet inte ens bäst i Norden, tyvärr är vi sämst enligt en oberoende färsk undersökning. Dessutom halkar Sverige ner några placeringar för varje år som går, föga smickrande med andra ord.

6 år är en lång tid, möjligtvis inte i Sverige, men det finns faktiskt länder i Asien som hinner bygga upp en helt ny stad på 6 år, i den delen av världen är 6 år en lång tid.

Så här ser skattetrycket ut i landet med ett företagsklimat i världsklass.

Ett kunskapsdrivet och forskningsintensivt företag som AstraZeneca betalar en faktorskatt på hela 63 procent i Sverige, det kommer inte företaget behöva betala i vare sig USA eller Storbritannien.

En skattenivå som innebär att AstraZeneca betalar i genomsnitt 10 procent högre faktorskatt som andel av förädlingsvärdet än övrigt näringsliv i Sverige, då kan man inte från regeringens sida vilja att de stannar kvar i landet.

En annan jämförelse som är intressant, som bara betalar 45 procent i faktorskatt är svensk fordonsindustri vilket gör AstraZenecas situation än mer absurd. (källa Almega). Trots att fordonsindustrin är och har varit ”skattegynnad” under lång tid så är resultatet klent. 45 procent i faktorskatt ser även det ut att vara en hög nivå. Bara att lyfta blicken och förstå hur fordonsbranschen har utvecklats globalt, och i Sverige tyvärr avvecklats.

Ser man till dessa skattenivåer så kanske det inte är så förvånande att de flesta av våra globala företag väljer bort Sverige för sin forskningsintensiva verksamhet, och tyvärr inte bara den. Att stanna kvar blir faktiskt både oansvarigt mot ägarna och företagets framtida konkurrensmöjligheter.     

De absurda faktorskatterna drabbar inte bara företag som AstraZeneca, små och medelstora företag betalar än mer, flertalet kunniga hävdar hela 67 procent. Vilket betyder att svenska små- och medelstora företag har lönsamhetsproblem, som drabbar både tillväxt, utveckling och investeringar negativt, och detta styrks av Svenskt näringsliv.

Skatterna slår hårt mot svenska företag, höga sociala avgifter och företagskatter slår direkt mot företagens förmåga att konkurrera och producera, alltså förödande för att kunna verka på den globala arenan, där konkurrenter lever och verkar med ett betydligt bättre företagsklimat.  

Stefan Fölster, Chefsekonom på Svenskt Näringsliv har undersökt varifrån vinsterna genereras inom näringslivet och resultatet visar med all tydlighet att företag som är yngre än 10 år har svårigheter att nå lönsamhet.

Företag som är yngre än 10 år står för 47 procent av antalet företag. Ändå tjänar de, som aggregat betraktad, ingen ren vinst alls. Hundra procent av den rena vinsten tjänas av bolag som är äldre än tio år. Det är allvarligt, främst för unga företags utvecklingsmöjligheter som kräver kapital, och där framtidens nya svenska jobb skall växa fram.     

Så här ser det ut med ett svenskt företagsklimat som håller världsklass, trots att vi bevisligen har det sämsta företagsklimatet i Norden.

Bli inte förvånad när nästa företag kastar in handuken och flyttar x antal jobb utanför den svenska gränsen - Ta del av - Unga företag tjänar inte pengar

Om Krönikören

Tony Harkén

Helland Consulting AB

Tidigare Krönikor

su

  • AKTUELLT

    Jobba på Malta

    Det har varit en del prat om Malta och det här med spelbolagen som har sina kontor där nere och gör reklam i svensk TV. Det har skrivits i både Aftonbladet och i Expressen och på många andra håll också om vilken fars det är, det här med spelbolagen. Läs mer...