.

© Copyright – EtableringUtomlands.se

Alla hyllar småföretagarna – Men de får inte tjäna pengar

Skrivet av Camilla Littorin torsdag, 05 maj 2011.

Alla hyllar småföretagarna – Men de får inte tjäna pengar
I dag är det skattemässigt mer fördelaktigt att investera i ett börsbolag än i sitt eget företag. Fåmansbolagsbeskattningen, de så kallade 3:12 reglerna, stoppar i stort sett företagare att ta avkastningen som aktieutdelning.


Det vanliga är att allt överskott i småföretag över två och ett halvt basbelopp beskattas som tjänst om det inte finns några anställda. Totalt kan ”utdelningen” därmed kosta företaget och ägaren ca 70 procent i skatt, beroende på den kommunala skattesatsen. Det kan jämföras med en skattenivå på 30 procent om den hade beskattats som kapital eller med de 20 procent i skatt som gäller för utdelning på de första två och ett halvt basbeloppen.

Normen i Sverige idag är att vara anställd. Hur mycket småföretagarna än hyllas så är förståelsen för företagarens vardag minimal. Nästan nio av tio jobbar mer än 40 timmar i veckan och en fjärdedel tar max en veckas sommarsemester.

Dessutom har de ett väsentligt svagare skyddsnät än anställda och de tar ofta en ekonomisk risk i och med att de bygger upp sitt företag. Småföretagen ska gärna skapa nya jobb och tillväxt i Sverige men de får inte tjäna pengar på sin framgång.

De flesta är nog överens om att vi behöver fler
som vill starta och driva företag i Sverige. Och kanske framförallt fler små företag som vill växa och i framtiden kanske bli ett nytt Clas Ohlson eller Hennes & Mauritz. Men då måste det bli mer attraktivt att vara ägare av småföretag än att satsa pengarna på börsen.

Reglerna för utdelning måste därför reformeras
så de i högre utsträckning skapar incitament och motsvarar den risk som den som startar företag faktiskt tar.

Om Krönikören

Camilla Littorin

FöretagarFörbundets
Förbundssekreterare

Tidigare Krönikor

su