.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Svidande kritik mot Eritreas brist på yttrandefrihet

Svidande kritik mot Eritreas brist på yttrandefrihet

Publicerat av Cecilia Helland onsdag, 06 maj 2015.

Rapporten The Erosion of the Rule of Law in Eritrea: Silencing Freedom ger en skrämmande inblick i landets totala brist på respekt för yttrande- och tankefrihet.

Eritrea måste människor be om lov för att trycka inbjudningskort när deras barn skall döpas – eller vakta sin tunga på sin egen bröllopsfest.

Båda exemplen ovan finns med i rapporten som presenterandes den 21 april under Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheters pågående möte i Banjul, Gambia. Bakom rapporten ligger Centrum för Mänskliga rättigheter vid Universitetet i Pretoria och FN:s Fredsuniversitet i Costa Rica. Rapporten kan laddas ned här: http://www.pulp.up.ac.za/cat_2015_01.html

Det är en dyster genomgång av det lilla landet på Afrikas horn som i Sverige mest förknippas med den fängslade journalisten och författaren Dawit Isaak. Det är där han suttit fängslad i snart 14 år utan rättegång eller dom. Rapporten beskriver hur regimens grepp kväver befolkningen och i grunden bidrar till fruktansvärda flyktingtragedier, som nu senast i Medelhavet.

Björn Tunbäck, styrelseledamot i Reportrar utan gränser, har deltagit i Afrikanska kommissionens möte. På Dagens Nyheter Kultur den 27 april skriver han om rapporten och om hur bristen på yttrandefrihet påverkar hela samhället på flera nivåer: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/vi-kan-beratta-det-eritreanern...

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

nordafrika

Klockan i Tunisien, Nordafrika

TN - Time