.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Förenade Arabemiraten
FREEDOM OF THOUGHT REPORT 2016

FREEDOM OF THOUGHT REPORT 2016

Publicerat av Tony Harkén onsdag, 14 december 2016.

Rapporten ”Freedom of Thought 2016”, som sammanställs av internationella humanistunionen (International Humanist and Ethical Union, IHEU).

Rapporten dokumenterar diskriminering och förföljelse av humanister, ateister och icke-religiösa och ger också en samlad bedömning per land.

Rapporten drar slutsatsen att hädelse är förbjudet i minst 59 länder, med fängelsestraff eller i vissa fall dödsstraff. 22 länder har lagar mot apostasi. Minst 13 länder har dödsstraff för hädelse eller apostasi.

Dr. Shaheeds hemland Maldiverna får i rapporten stark kritik. I västvärlden är landet känt för lyxsemestrar, men lagen föreskriver att alla medborgare i Maldiverna är muslimer och att all civilrätt är underordnad sharia.

På senare år finns flera fall av personer som satt upp ateistiska facebookgrupper och sedan fått sin identitet röjd, kidnappats och tvingats att ”avsvära sig” sin ateism. Även åtal mot apostasi har förekommit och minst ett självmord relaterat till att personen ”avslöjats” som ateist.

Den femte årliga upplagan av Freedom of Thought Report finns nu online (freethoughtreport.com), med klickbara sidor för alla länder i världen. Andrew Copson, ordförande för IHEU, säger ”Det här är en stor vidareutveckling av rapporten och den kommer vid en avgörande tid i världen. […] icke-religiösas rättigheter och likställdhet står under hot och generellt ses ett ökat motstånd mot humanistiska värderingar. Det här orsakar allvarlig skada mot demokrati och sekularism och nya hot mot alla våra friheter.”

Publicerat av

Tony Harkén

dubai

Klockan i Arabemiraten

AE - Time