.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Visste du detta om Island?

Visste du detta om Island?

Publicerat av Tony Harkén tisdag, 21 februari 2012.

Island förhandlar om EU-anslutning och anses ligga bra till för medlemskap. Den 6 februari, antog utrikesutskottet ett betänkande om Islands framstegsrapport. Vad känner du till om sagornas, vulkanernas, glaciärernas och hästarnas land?

Här är lite intressant fakta om ön strax söder om norra polcirkeln.

 

Grön energi:

Ungefär 72 procent av Islands energi är förnybar. Geotermisk energi används för att värma upp ungefär 87 procent av alla hus. EU kan säkert få nytta av Islands kunskap och erfarenhet för att leva upp till sina gröna mål. Island stödjer akademisk forskning inom många frågor som rör grön energi.

 

Arktisk forskning:

Arktisk olja och öppnandet av nya snabbare och säkrare farleder är heta frågor i internationella forum och inom EU, Island har självklart expertis på området. 1998 inrättades "Stefansson Arctic Institute" i Akureyri på norra Island. Här finns ett växande center för arktiska aktiviteter, exempelvis arktiska rådet, CAFF (Conservation of Arctic Flora and Fauna) och PAME (Protection of the Arctic Marine Environment).

 

Ingen egen militär:

När Island skrev under NATO-fördraget 1949 hade det ingen militär och har inte fått det sedan dess. Island har emellertid egen kustvakt, nationella polisstyrkor och ett system för flygförsvar. Island bidrar med civil fredsbevarande personal till NATO-ledda insatser.

 

Erkänner nya stater:

Island har ofta varit bland de första att erkänna nya oberoende stater. Island var först att erkänna de baltiska ländernas självständighet från Sovjetunionen: Estland, Lettland och Litauen, i början av 1990-talet. 2006 var Island först att erkänna Montenegros självständighet från Serbien och förra året erkände det Palestina som en oberoende och suverän stat.

 

Europas näst största ö:

Island är Europas näst största ö, efter Storbritannien. I hela världen hamnar Island på nummer 18.

Publicerat av

Tony Harkén