.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Säkerhetstips inför Fotbolls-VM i Brasilien

Säkerhetstips inför Fotbolls-VM i Brasilien

Publicerat av Cecilia Helland måndag, 09 juni 2014.

Om du planerar att se fotbolls-VM på plats i Brasilien kan det vara bra att ta del av den här analysen från våra riskanalytiker.

Analysen innehåller såväl handfasta tips som en översikt över riskläget i landet och viktiga telefonnummer.

Översikt

Kriminalitet är ett reellt hot i Brasilien och vi vill betona att det är viktigt att resenärer till landet är medvetna om detta, och handlar därefter. På samma gång är demonstrationer relativt vanliga, och du bör prata med din läkare om eventuella vaccinationer. Terrorism är alltid ett hot när det kommer till evenemang av den här typen, vi anser dock att risken för just detta är liten.

Sjukvård, sjukhus och vaccinationer

Se över dina grundläggande vaccinationer, inklusive stelkramp. Beroende på vilka områden du kommer befinna dig i så kan du behöva skydd mot Gula Febern, Hepatit A och Malaria. Denguefeber förekommer även i Brasilien, så vi rekommenderar att du använder dig av myggmedel. Undvik vilda djur och herrelösa hundar på grund av risken för rabies. Vi vill dock betona att du bör konsultera din läkare innan du reser, då medicinska behov är något individuellt.

Kontakta alltid ditt försäkringsbolag om du behöver vård. De allmänna sjukhusen erbjuder initial vård, men vården på de privata sjukhusen är oftast att föredra, och på dem krävs det att du kan bevisa att du har försäkring som täcker vårdkostnaderna. ERV:s Euro-Center i Sao Paulo har expertkunskap om kvalitén på de vårdgivare som finns över hela Brasilien.  Numret för ambulans är 192.

Kriminalitet

Vi vill inte skrämma någon, men kriminaliteten är ett reellt hot och ett mer allvarligt problem än de allmänna reseråden brukar påskina. De Brasilianska myndigheterna har i sin tur ett egenintresse i att tona ner riskerna. Enligt vår bedömning är kriminaliteten ett allvarligt problem, trots försöken till förbättrad säkerhet genom ökad polisnärvaro under spelen. Mord-, rån- och bilkapningsfrekvensen har ökat med 30%, och då var dessa brott vanliga redan till att börja med.

Man bör vara medveten om att brott ofta är en osynlig risk fram tills det att något inträffar. Var alltid vaksam och lägg inte för mycket tilltro till hörsägen. Som utlänning saknar du lokalkännedom och är inte lika ”street-smart” som du skulle vara hemma.

Utlänningar är populära måltavlor för brott på grund av att de antas ha mycket pengar. Utöver ficktjuveri och stöld – vilket är en olägenhet men inte farligt – så riskerar turister att utsättas för mord, väpnat rån, bilkapning, kidnappning, våldtäkt, att bli drogad och de lokalt förekommande ”arrastoas”-rånen (läs under Råd och säkerhetstips för att få veta mer).  De kriminella bär ofta vapen och har i allt högre grad börjat skada sina offer utan motiv. Fattiga områden i storstäder, så kallade favelor, är de mest oroliga områdena, men de kriminella drar sig för den sakens skull inte för att ge sig ut till ”bättre” områden. Brotten begås ofta av gäng och ibland av ungdomar som är för unga för att dömas av brott och som därav är extra våldsamma.

Råd och säkerhetstips

 • Att vara vaksam är ditt bästa försvar – håll reda på vart du befinner dig och var uppmärksam på plötsliga gruppsammansättningsförändringar.
 • Res alltid i grupp, desto fler desto bättre.
 • Kvinnor bör inte resa ensamma under några som helst omständigheter.
 • Försök att tona ner tecken på rikedom: lämna smycken hemma och undvik att exponera sådant som mobiltelefoner, kameror och kontanter.
 • Ta inte ut pengar på bankomater på gatan. Välj istället bankomater inne på skyddade banker och hotell i mer exklusiva områden.
 • Undvik kommunala färdmedel, speciellt efter mörkrets infall.
 • Åk enbart med taxibilar med radiosändare och åk inte taxi ensam efter mörkrets infall.
 • Spelen ska självklart vara något roligt, men försök att röra dig ute så lite som möjligt efter mörkrets infall och håll nere på alkoholkonsumtionen. Så kallade ”spotters” (observatörer) väljer gärna ut lätta offer på barer och liknande platser, och ett berusat offer är ett lätt mål.
 • Ta inte promenader efter mörkrets infall, vilket inkluderar att vandra längs stranden.
 • Undvik alltid övergivna och öde platser.
 • Bo på hotell med bra säkerhet. Öppna inte din dörr innan du bekräftat vem det är som står på andra sidan. Kontakta och bekräfta alltid med receptionen om personen på andra sidan dörren menar sig tillhöra hotellpersonalen.
 • Var uppmärksam när du förtär mat och dryck bland mycket folk och ta aldrig emot mat eller dryck från en främling.
 • Svindlerier är vanligt förekommande: var vaksam om en främling försöker fånga din uppmärksamhet eller distrahera dig.
 • Lämna pass och andra originaldokument i hotellets safebox. Bär med dig kopior om du måste.
 • Planera transfers till och från flygplatser i förhand, då det finns rutter som är mer riskfyllda.
 • Gör aldrig motstånd mot beväpnade kriminella: Behåll lugnet och lämna över dina värdesaker på begäran utan att tveka. Undvik ögonkontakt.
 • Kör inte på egen hand om du inte har lokalkännedom. Om du planerar att köra på egen hand bör du även träna på hur du skyddar dig mot bilkapningar och kidnappning.
 • ”Arrostoas” är en lokal form av kriminalitet: Ett lokal gäng kan t.ex. spärra av en gata, affär, bar eller restaurang och råna alla som befinner sig på platsen. Risken för detta bör dock vara liten.
 • “Klassisk” kidnappning är en risk, men det bör inte vara något större hot för en vanlig resenär.
 • Anläggningarna ligger långt ifrån varandra, att resa inrikes med flyg för att ta sig mellan platserna är att rekommendera.

Allmänna risker

Som alltid bör man undvika demonstrationer och större folksammanslutningar. Polisen är inte 100% effektiva men kan handla kraftfullt. Tänk på att du alltid måste bära med dig fotoidentifikation. Om du behöver hjälp kan du ringa 190 för polis och 192 för ambulans (var uppmärksam på att dessa nummer kan skilja sig åt i vissa områden!). Sist men inte minst, tänk på att strömstyrkan i Brasilien varierar mellan 110 Volt och 220 Volt.

Källa ERV - Foto: Aleksandr Osipov

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

brasil

Klockan i Brasilia

BR-PA1 - Time